Za podjetje Pipistrel iz Ajdovščine smo zagotovo slišali že vsi. Z njimi smo imeli zelo pozitivno izkušnjo, saj smo leta 2014 že oglaševali omenjeno podjetje na nemško govorečem trgu in naleteli na številne pohvale in odzive, prav zaradi tega pa so se nam odprla številna vrata pri delodajalcih v Avstriji, ki so nam prisluhnili. Zato jih tudi sedaj s ponosom omenjamo na našem blogu DELO V AVSTRIJI.

Podjetje PIPISTREL  je vodilni svetovni proizvajalec ultralahkih motornih-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem. Ustanovil ga je gospod Ivo Boscarol leta 1989 kot prvi privatni proizvajalec in izvoznik letal v bivši Jugoslaviji.

Samo ime Pipistrel izvira iz znanstvenega imena enega izmed rodov netopirjev Pipistrellus, ki pa je tudi upodobljen v logotipu podjetja. Imajo številne uspehe in priznanja svetovnega merila.

Pipistrel Apis, jadralno letalo, se ponaša s kar petimi svetovnimi rekordi po merilih Mednarodne letalske zveze.

Pipistrel Virus SW letalo je leta 2007 zmagalo na natečaju Nase za osebno letalo prihodnosti, leto kasneje pa na tekmovanju General Aviation Technology Challenge.

Pipistrel je v ZDA zmagal tudi tretjič, in sicer leta 2011 z letalom Taurus G4 na Nasinem tekmovanju, o katerem je tudi nastala knjiga za naslovom NASA Blog, kjer g. Ivo zelo napeto in izčrpno opisuje vse takratne dogodke in vzdušje na tekmovanju, vse skupaj pa podprl s številnimi barvnimi fotografijami.

Med številnimi priznanji Pipistrel  zelo ceni tudi najvišje priznanje Mednarodne letalske zveze, diplomo Paula Tissandierja za prispevek k razvoju letalstva. Leta 2011 je še tretjič zmagal na NASA Green Flight Challenge preko svojega ameriškega zastopnika Pipistrel-USA.com. Konec leta 2011 je takratni predsednik podjetje tudi odlikoval z Zlatim redom za zasluge RS za njegov prispevek k razvoju okolju prijazne tehnologije ter za uveljavljanje zmagovite inovativne filozofije.

Naredili so tudi korak dalje in to je fasciniralo tudi nas. Z ameriškim podjetjem Uber, ki upravlja aplikacijo za naročilo prevozov, so sklenili partnerstvo pri razvoju eletričnega letalnika z navpičnim poletanjem za namene prevozov v velemestih, katerega cilj je omogočiti strankam prevoz z Pipistrelovim VTOL ( Vertikal take off and landing), kjerkoli se ti nahajajo. To naj bi bilo izvedljivo že od leta 2020 dalje in obljubljajo, da bodo tudi cenovno dosegljivi, bolj prijazni do okolja, stranke pa bodo prihranile na času.

Prav tako so lani s kitajsko družbo Sino sklenili kar 350 milijonov vredno partnerstvo na področju letalstva in tako vstopilo v novo razvojno obdobje, usmerjeno v razvoj električnih pogonov in ostalih tehnologij za trajno mobilnost v letalstvu.

Naj se zmagovita pot Pipistrela nadaljuje, vsi skupaj pa bomo z veseljem spremljali njihov napredek.

Morda pa se bo še kdo izmed vas vozil z njihovim letalom v službo v Avstrijo ali pa bo ga bo uporabljal zgolj za čudovite poglede z vrha  :).

Ekipa delo v AUT

https://www.delovavstriji.com