Razmišljate o delu v Avstriji in niste prepričani, kako začeti? Vsak dan se v Avstrijo na delo odpravi več kot 25.000 slovenskih državljanov in vsi so bili na podobni prelomni točki: kam, kako in predvsem kaj? Ob vrsti dela, ki ga iščete, je pomemben tudi kraj, kjer boste delo opravljali – in ne, za slovenske državljane niso ”rezervirana” le delovna mesta v proizvodnji in strežbi. Avstrija nudi veliko več.

V Avstrijo se lahko preselite, lahko pa dnevno migrirate. Slednje je priporočljivo predvsem za tiste, ki od meje niso toliko oddaljeni. Največ Slovencev je zaposlenih na območjih avstrijske Koroške in Štajerske, pa tudi na Tirolskem. Ob rednih zaposlitvah so zelo iskana sezonska dela (sploh v smučarskih središčih), priljubljeni sta tudi pokrajini Salzburg in Vorarlberg.

Največ Slovencev je zaposlenih v obmejnih regijah. Ne le, da so med Slovenci priljubljena, pač pa so Gradec, Linz, Innsbruck, Salzburg in Dunaj tudi mesta, kjer imajo naši državljani največ možnosti zaposlitve.

Vir: Pixabay

DUNAJ

Dunaj je avstrijska prestolnica in je največje ter najpomembnejše avstrijsko mesto z okoli 1,8 milijona prebivalci. Je kulturno, gospodarsko in politično središče Avstrije. Gre za eno najbogatejših delov Evropske unije in je ekonomsko eno najmočnejših mest. Storitveni sektor je najpomembnejši gospodarski sektor, saj ima kar 85,5 % delež v bruto dodani vrednosti, sledita industrija in trgovina s 14,5 % deležem v bruto dodani vrednosti. Vedno bolj narašča tudi število mednarodnih podjetij. Večina podjetij s sedežem na Dunaju deluje na področju industrijsko usmerjenih storitev, trgovine ter informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Službo tukaj relativno lahko najde tudi visokokvalificiran kader. Lahko bi trdili, da mesto upada ponujenih delovnih mest sploh ne pozna. Na Dunaju povprašujejo predvsem po različnih svetovalcih, bančnikih, projektnih vodjih, managerjih, tržnikih, razvijalcih opreme, računalničarjih, inženirjih, tehnikih, pravnikih in podobno.

Mestna hiša

Naslov: Friedrich-Schmidt-Platz 1, 1010 Wien, Avstrija

Delovni čas: od ponedeljka do petka med 7:30 in 15.30

Kontaktna številka:  +43 1 4000

Župan: Michael Ludwig

Uradna spletna stran mesta: https://www.wien.gv.at/

GRADEC

Gradec je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske ob reki Muri in je drugo največje mesto v Avstriji, ki ima okoli 330.000 prebivalcev. Veliko služb se najde predvsem v proizvodnji in industrijskih panogah.

Mestna hiša

Naslov: Hauptplatz 1, 8010 Graz, Avstrija

Delovni čas: od ponedeljka do petka med 6:00 in 19:00

Kontaktna številka:  +43 316 8720

Župan: Siegfried Nagl

Uradna spletna stran mesta: https://www.graz.at/

Vir: Pixabay

LINZ

Linz je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Zgornje Avstrije ob reki Donavi, je tretje največje mesto v Avstriji in ima okoli 200.000 prebivalcev. Je industrijsko mesto, glavni industrijski družbi pa sta Voest (proizvodnja jekla) in Chemie Linz (vezan na kemijo).

Mestna hiša

Naslov: Hauptstraße 1-5, 4041 Linz, Avstrija

Delovni čas: ponedeljek in četrtek med 07:00 in 18:00 ter torek, sreda in petek med 07:00 in 14:00

Kontaktna številka: +43 732 7070

Župan: Franz Dobusch

Uradna spletna stran mesta: https://www.linz.at/

SALZBURG

Salzburg je prestolnica istoimenske avstrijske zvezne dežele z okoli 154.211 prebivalci in je četrto največje mesto v Avstriji. Je pomembno sejemsko in kongresno mesto s trgovskimi in storitvenimi podjetji ter veliko turistično območje, obenem pa je tudi gospodarsko središče regije, če ne celo države. Število delovnih mest se iz leta v leto povečuje, vedno več je malih podjetij. Veliko zaposlenih je dnevnih migrantov, ki prihajajo tako iz Avstrije kot iz Slovenije.

Salzburg je sedež več znanih mednarodnih podjetij, pomemben gospodarski dejavnik pa je tudi turizem, ki v mestu zagotavlja več kot 8.000 delovnih mest.

Mestna hiša

Naslov: Rudolfskai 2, 5020 Salzburg, Avstrija

Delovni čas: od ponedeljka do nedelje, 24 ur

Kontaktna številka: +43 59 133 5588

Župan: Harald Preuner

Uradna spletna stran mesta: https://www.stadt-salzburg.at

Vir: Pixabay

INNSBRUCK

Innsbruck je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Tirolske ob reki Inn. Ima okoli 125.000 prebivalcev in je peto največje mesto v Avstriji. Je znano zimskošportno središče, kjer lahko brez težav opravljate sezonska dela, vezana na smučišča.

Mestna hiša

Naslov: Maria-Theresien-Straße 18, 6020 Innsbruck, Avstrija

Delovni čas: od ponedeljka do četrtka med 7:30 in 17:00 ter ob petkih med 7:30 in 12:00.

Kontaktna številka: +43 512 53600

Županja: Christine Oppitz-Plörer

Uradna spletna stran mesta: https://www.innsbruck.at/

Anja Lepej