Preden se odločite za najem ali celo nakup nepremičnine v Avstriji, je dobro poznati nekaj dejstev o tamkajšnjem nepremičninskem trgu. V katerih avstrijskih regijah se vam splača najem oz. nakup nepremičnine in kaj vam bolj ustreza; stanovanje ali hiša? Se cene v primerjavi s Slovenijo bistveno razlikujejo? Za vas smo pripravili analizo avstrijskih nepremičnin v primerjavi s slovenskim trgom.

Ko dobite službo v Avstriji vam preostane le še ena uganka: ali se na delo vsakodnevno voziti ali se preseliti čez mejo? Če živite v bližini avstrijske meje, vam, če imate avtomobil ali poznate koga, s kom bi se vozili, vožnja na delo najverjetneje ne bo predstavljala večje težave. Mnogi pa se zaradi oddaljenosti odločijo za najem oziroma nakup stanovanja ali hiše v Avstriji.

Nepremičnino lahko poiščete v stanovanjskih blokih in večstanovanjskih ali samostojnih hišah. Vedeti morate, da so cene v središčih mest (kjerkoli že boste), dražje. Cene bodo dražje tudi v bolj razvitih in zaželenih soseskah. Najdemo lahko vzporednice s slovenskim prostorom – večje in bolj razvito kot je mesto, dražja bo nepremičnina. Bodite pa pozorni na ceno najemnine; te so v Avstriji običajno navedene brez stroškov obratovanja, ki jih bo treba dodatno plačevati. Med te spadajo stroški za vodo, elektriko, odvoz smeti in podobno.

Upoštevati moramo, da so se cene nepremičnin v zadnjih dveh letih zvišale bolj kot dohodki – cene so postale nedostopne, temu pa smo priča tudi v naši prestolnici. Najnovejše poročilo Geodetske uprave Republike Slovenije o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2020 (objavljeno marca 2021) prikazuje rast cen nepremičnin za več večjih slovenskih mest, spodnja preglednica pa prikazuje lastnosti in dvig cen nepremičnin med letoma 2015 in 2020 za Ljubljano, njeno okolico ter Maribor. Okolica Ljubljane po podatkih GURS-a vključuje naselja Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Lavrico, Škofljico, Grosuplje, Vrhniko in Medvode. Daleč najdražja stanovanja so v Ljubljani, medtem ko so v Mariboru cene stanovanj relativno enake in v povprečju za več kot polovico nižje kot v Ljubljani.

Cene in lastnosti rabljenih stanovanj v Ljubljani, njeni okolici in Mariboru

Vir: GURS, marec 2021

Danes se cene novogradenj v Ljubljani približujejo že 4.000 evrom na kvadratni meter, rabljena stanovanja pa so presegla 3.000 evrov na kvadratni meter. V slovenski prestolnici tako dobite eno rabljeno stanovanje za ceno kar dveh novih kjerkoli drugje v Sloveniji (na primer v Mariboru ali Celju).

Kašne pa so v primerjavi s Slovenijo cene nepremičnin v avstrijskih zveznih deželah, privlačnih za Slovence?

Na Dunaju se cene najemnim za stanovanja razlikujejo glede na predel, kjer se stanovanje oddaja, nasploh pa bi za življenje tam odšteli relativno veliko denarja. V samem središču mesta boste mesečno za najem na kvadratni meter odšteli povprečno 20.18 evra, kjerkoli drugje pa bodo cene občutno nižje. Povprečna cena najema, ki jo boste mesečno odšteli na Landstraße, je 16.96 evra, sledi Mariahilf z 16.68 evra mesečno na kvadratni meter. Če se odločite za Brigittenau, boste mesečno za najem plačali povprečno 13.29 evra. Cene najemnin v ostalih predelih Dunaja se gibljejo med najvišjo in najnižjo zgoraj omenjeno ceno. Če se odločite za nakup stanovanja, pa boste v centru mesta Dunaj zanj odšteli povprečno 16.930 evrov na kvadratni meter, z oddaljevanjem od središča pa se cene pričakovano znižujejo in padejo do povprečno 4.570 evrov na kvadratni meter.

Če razmišljate o selitvi na avstrijsko Štajersko, bo mesečna najemnina, ki jo boste plačali na kvadratni meter, povprečno znašala 12.37 evra. Če se odločite za nakup stanovanja, boste na kvadratni meter povprečno odšteli 4.020 evra. V primeru, da se želite preseliti in kupiti hišo, boste zanju največ plačali v Gradzu, kjer boste povprečno odšteli 4.061 evra na kvadratni meter. Najceneje jo boste dobili, če se odločite za Leoben (povprečno 770 evrov na kvadratni meter) ali Voitsberg (povprečno 1.169 evrov na kvadratni meter).

Na avstrijskem Koroškem so cene nižje. Najemnima za stanovanje vas bo tam na kvadratni meter povprečno stala 9.79 evra, za nakup stanovanja pa boste povprečno odšteli 3.438 evra na kvadratni meter. Najdražje hiše tukaj dosegajo povprečno cene 4.782 evra na kvadratni meter, če se odločite za Wolfsberg. Če vas mika Völkermarkt, boste v povprečju za kvadratni meter hiše odšteli le 772 evra. V vseh ostali predelih se povprečne cene gibljejo med 1.981 evrov na kvadratni meter (Sankt Veit an der Glan) in 3.456 evrov na kvadratni meter (Feldkirchen).

Salzburg je dražji. Tam boste za mesečno najemnino stanovanja v povprečju odšteli 16.62 evra na kvadratni meter, za nakup pa v povprečju kar 7.495 evra na kvadratni meter. Tudi nakupa hiše v Salzburgu ne priporočamo, saj boste zanjo povprečno odšteli kar med 4.000 in 9.000 evri na kvadratni meter.

Avstrija je tako pristala na tretjem mestu po dostopnosti, prehitela je celo Srbijo in Češko, kjer bi za enako stanovanje odšteli kar eno bruto letno plačo več. Seveda pa pri primerjanju stanovanj ne gre spregledati ponudbe delovnih mest in življenjskega standarda nasploh.

Statistični urad RS ugotavlja vedno višje cene stanovanjskih nepremičnin, Avstrija pa je, kot kažejo tudi mednarodne primerjave, še dokaj poceni.

ekipa delo v AUT